Sexul feminin practicant al fitnessului se intreabă cum ar putea să se antreneze diferit față de cel masculin. Mare greșeală. Află cum ar trebui să se antreneze doamnele și domnișoarele fără să se teamă de greutăți libere!
Câteodată femeile se intreabă cum ar putea să se antreneze fără să folosească greutăți libere, acestea fiind folosite mai mult de către bărbați. Femeile au tendința să creadă că ele au nevoi speciale și dacă se antrenează în același mod ca un bărbat vor căpăta acceași conformație, crescându-le mai mulți mușchi decât și-ar fi dorit..
Din păcate aceasta este o greșeală din partea lor.
Lucrul cel mai important de ținut minte aici este că, da, există diferențe hormonale între femei și bărbați care determină o reacție diferită la același tip de antrenament și desigur, femeile având un pic mai mult țesut adipos (nu e ceea ce probabil vroiați să auziți), aceasta le determină să muncească un pic mai mult la sală. Dar psihologic vorbind atât femeile cât și bărbații au destul de multe lucruri în comun și nu e nevoie de un antrenament complet special pentru femei.
Ceea ce contează este că majoritatea femeilor nu ajung să crească muscular deoarece testosteronul este prezent într-o cantitate mică în organism, deci creșterea musculaturii ar trebui să fie ultima grijă. Asta inseamnă că, ridicând greutăți mari și folosind greutăți libere nu o să vă transformați corpul intr-unul cu o masă musculară foarte mare.
Alt aspect este faptul că femeile au o rată de dezvoltare musculară la jumătate față de bărbaț. Deci, doamnelor si domnisoarelor, n-ar trebui să va ingrijoreze faptul că ați putea să dezvoltați o masă musculară exagerată în cazul unui antrenament cu greutăți mari.
Antrenament tipic feminin
Cele mai multe femei, când iși incep prima dată călătoria in fitness, vor ținti direct echipamentul cardio timp de treizeci de minute până la o oră indiferent de modulul ales.
Nu că antrenamentul cardio nu ar fi o idee bună – menținerea inimii intr-o formă cardiovasculară bună este intotdeauna importantă, dar, in termeni de estetică și imbunătățirea arderii grăsimilor și a modelării corporale, acesta nu va fi cea mai bună alegere.
Adăugăm la toate astea faptul că aceleași femei fie vor evita ridicarea de greutăți, fie vor ridica gantere foarte ușoare și vor executa un număr mare de repetări (gândindu-se că astfel iși vor tonifia musculatura), și astfel se vor obține rezultate slabe in cele mai multe cazuri.
O modalitate mai bună
Direct de la inceput, ar fi cel mai bine dacă vă veți putea concentra asupra ideii următoare: dacă vreți intr-adevar să vă modelați corpul, antrenamentul cu greutăți va fi cea mai bună modalitate, impreună cu o dietă corespunzătoare.
Dieta și orele de cardio sunt necesare in fiecare zi a săptămânii atâta timp cât este vizată arderea grăsimilor. Sigur, ceva antrenament cardio vă ajută la accelerarea procesului, dar trebuie să fiți foarte atente aici deoarece mai mult nu echivalează cu mai bine când vine vorba de această parte a fitnessului.
Dieta
O dată ce v-ați insușit tehnica antrenamentului cu greutăți corespunzător obiectivelor si starii voastre de sanatate (si pentru acest lucru recomand apelarea la un antrenor personal), următorul pas este găsirea unei diete adecvate.
Prea multe femei au de asemenea concepția că arderea grăsimilor va fi accelerată mai degrabă prin mai mult antrenament cardio decât printr-o dietă corespunzătoare. Deși antrenamentul cardio va arde caloriile (astfel incât teoretic puteți mânca mai mult când faceți mai mult cardio), aceasta nu este cea mai productivă metodă de a acționa.
Prin mai mult antrenament cardio corpul fiecărei femei poate reacționa in diferite metode, obținându-se inversul efectului dorit (ingrășare in schimbul arderii grăsimilor), minimizându-se astfel rezultatele prin adoptarea acestei practici.
In realitate, dieta ar trebui să obțină cea mai mare pierdere de greutate pentru voi (presupunând că acesta este obiectivul vostru, spre deosebire de cele care vor să câștige masă musculară), iar antrenamentul cardio are avantajul de a imbunătăți sănătatea inimii și de a ajuta la partiționarea nutrienților (mai mult direct din calorii prin celulele musculare și mai puțin prin celulele de grăsime).
Așadar, este nevoie ca bărbații și femeile să se antreneze diferit?
In general, nu. Atât bărbații cât și femeile trebuie să aplice aceleași principii generale: ridicarea de greutăți mari, o dietă adecvată, odihnă suficientă și antrenament cardio complementar programului.
Altă zonă in care femeile diferă puțin de bărbați este volumul total al antrenamentului. Adesea, femeile vor fi nevoite să iși dimensioneze volumul antrenamentului (seturile totale de ridicări), doar pentru că capacitatea acestora de recuperare se reduce ușor in mod frecvent.
Concluzia
Așadar, data viitoare când vă veți gândi la direcția antrenamentului și dacă aveți nevoie sau nu de circumstanțe speciale pentru că sunteți femeie, să aveți in minte următorul lucru:
Doar pentru că vă antrenați la fel ca un bărbat, acest lucru nu inseamnă că veți ajunge să arătați la fel ca acesta. Teoria antrenamentului este incă o teorie, iar principiile generale funcționabile pot fi aplicate ambelor sexe.