Daca ati urmarit Jocurile Olimpice de la Londra vara aceasta, cu siguranta ati fost impresionati de sportivii pe care i-ati privit, stiind ca acestia au depus mari eforturi intreaga lor viata pentru acest moment. Pentru multi sportivi aceasta participare a reprezentat cea mai mare realizare obtinuta de-a lungul carierei si pentru multi dintre ei totul s-a terminat in doar cateva secunde!
Dar ce legatura au acesti mari sportivi de performanta cu fiecare dintre noi? Cum ne pot ei inspira pentru a ne gasi resursele necesare, pentru a ne indeplini acel obiectiv important pe care cu totii ni l-am setat intr-un fel sau altul? Acela de a fi in forma si de a ne mentine o stare buna de sanatate care se traduce si printr-o stare psihica mai buna.
In sport, motivatia este importanta pentru obtinerea succesului. Adesea, suntem tentati sa spunem ca marile performante se bazeaza in mare parte pe abilitatile innascute. Privind in lumea sportului, imi dau seama ca performantele marilor sportivi reprezinta o combinatie intre abilitatile fizice si dorinta arzatoare de a fi mai buni. Multi reusesc sa exceleze datorita unei puternice dorinte interioare, aceasta fiind in masura sa suplineasca calitati fizice cum ar fi inaltimea, viteza, forta sau indemanarea.
Cand vine vorba de a face sport, discutiile pot fi lungi si scuzele interminabile: nu avem timp, ne este greu, nu stim cum, unde sa facem sport. Si ar mai fi o problema, deloc de neglijat: cum sa ne pastram intacta motivatia? Pentru unii psihologi, motivul este numele generic al oricarei componente a motivatiei fiind definit ca fenomen psihic ce declansează, directioneaza si sustine energetic activitatea.
Sunt multi care renunta mai ales cand dau de greu. De ce? Simplu, nu mai exista motivatia de a continua. O buna modalitate de a-ti pastra motivatia este de a-ti aminti constant ca urmeaza sa culegi niste beneficii de pe urma muncii depuse. Uneori se intampla sa ai zile mai bune sau zile mai proaste. Stabilirea de obiective clare este o tehnica excelenta pentru pastrarea motivatiei initiale. Pe parcurs, o data cu realizarea fiecarui pas, motivatia ta creste si vei fi incurajat sa continui.
Pentru atingerea obiectivelor propuse si pentru a obtine rezultatele pe care ni le dorim si care din pacate nu se obtin peste noapte, trebuie sa ne ghidam dupa urmatoarele reguli:
1. Asigura-te ca obiectivele tale sunt specifice si masurabile prin stabilirea unui program de antrenament adecvat.
2. Urmareste ca obiectivele tale sa fie realizabile. Daca iti stabilesti niste standarde prea inalte, vei deveni frustrat/a si nu vei mai dori să continui. Nu porni tare la drum! Daca nu ai fost o impatimita a sportului, e greu de crezut ca vei reusi din prima exercitii complicate, multe, executate intr-un regim zilnic. In plus, daca iti suprasoliciti organismul, vei renunta mult mai repede decat te astepti.
3. Incadreaza obiectivele intr-un interval de timp si stabileste pasi mici în drumul tau spre victoria finala.
4. Lupta cu descurajarea. Impune-ti sa nu renunti, indiferent de obstacole!
5. Planifica-ti antrenamentul in fiecare zi si respecta-l. Consecventa este cheia succesului!
6. Si nu in ultimul rand, poate cea mai importanta, este NUTRITIA! Ceea ce mancam ne afecteaza intr-un mod pozitiv sau negativ sanatatea. Nu te poti antrena eficient mancand prost! Nu iti vei atingi nici obiectivele propuse cu o dieta gresita sau inadecvata. Acorda-ti timp si gandeste-te daca ceea ce mananci te ajuta sau nu.
Orice ar fi nu trebuie sa renunţi, trebuie sa continui sa lupţi chiar daca lupta cea mai grea este cu tine insuti. Daca reusesti sa iti impui ca poti sa depasesti momentele grele, atunci restul vine de la sine.
Concluzie: Ce putem invata noi de la marii sportivi? Simplu:
• Sa ne antrenam corect
• Sa ne odihnim corect
• Sa ne hranim corect
Daca ne vom ghida cel putin 80% din timpul vietii dupa aceste principii, vom reusi sa ne indeplinim toate obiectivele.
Toate acestea vor duce in final la schimbarea stilului tau de viata si o stare de sanatate mai puternica!
Mult succes!