PASIUNE PENTRU MISCARE LA ORICE VARSTA

Mi-am adus aminte de o carte pe care am citit-o acum ceva timp – “It’s Not About the Bike: My Journey Back to Life” – Lance Armstrong, si am corelat-o cu alte doua evenimente: Fauja Singh a terminat acum ceva timp (16 octombrie 2011) in 8:11:06 Toronto Waterfront Marathon iar Dean Karnazez a alergat la Peachtree Road Race – Atlanta (2 iulie 2012).
La Maratonul Vinului de anul trecut domnul Stroescu termina la 72 de ani 55 de km in aproximativ 4 h.

Ce au in comun toti acesti oameni sau aceste evenimente?
Rezultate extraordinare obtinute de niste oameni extraordinari la o varsta la care multi incep sa renunte la a face miscare si care au impins limitele corpului un pic mai mult de ceea ce suntem obisnuiti. Dar sa intram mai in detaliu…

O sa incep cu Lance Amstrong (de 7 ori castigator al Tour de France). Anul acesta termina Half Iron Man (inot 1,9 km/ ciclism 90 km/ alergare 21,1 km) in Hawaii (Honu) de pe primul loc la varsta de 41 de ani in 3h 50min 55sec. Poate nimic neobisnuit pana acum. Dar avand in vedere ca a trecut printr-un tratament si operatie de cancer si face asta in principiu doar pentru distractie (dupa cum declara in interviul de dupa cursa) si pentru fundatia sa care lupta impotriva cancerului, atunci am putea spune ca isi depaseste putin conditia de fost ciclist de performanta.110058-107915
http://lancearmstrong.com/

Daca putem spune ca Lance a fost un sportiv de performanta, nu acelasi lucru putem spune despre Dean Karnazez, coporatist la baza. A descoperit ca poate alerga la varsta de 30 de ani dupa ce a iesit dintr-un bar mai spre dimineata consumand in acea noapte bere si tequila. Analizand faptul ca nu realizase mare lucru pana la acea varsta si vazand ca poate alerga (a alergat 48 de km in acea seara) a inceput sa participe la diverse curse (august 1992). Dupa 14 ani el alearga 50 de maratoane in 50 de state in 50 de zile. De asemeni alearga de pe Coasta de Est pe Coasta de Vest (alearga cam 80-100 km/zi) fiind primit la Casa Alba de Michelle Obama.
http://www.ultramarathonman.com/dean-karnazes-01

Daca nici Dean nu va impresioneaza atunci sa vorbim despre Fauja Singh. Nascut la 1 Aprilie 1911. Nu este o greseala. Indian la origine, el se muta in U.K dupa moartea sotiei si a fiului sau si termina in 2000 Virgin London Marathon la 89 de ani. Chiar daca nu mai are certificatul de nastere, dar reusind sa-si faca pasaport, prezentand alte documente, termina un maraton (42,195 km!) la varsta de 100 de ani in data de 16 Octombrie 2011 in 8h:11min:06 sec. Din pricina lipsei certificatului de nastere el nu a putut fi trecut in Guinness World Records. Pe 22 Aprilie anul acesta a participat din nou la Virgin London Marathon (7h:49min), declarand ca este ultimul maraton la care alearga. Va continua insa sa alerge pe distante mai scurte.
http://sikhsinthecity.org/5.html
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-15330421singh

Revenind pe meleagurile noastre, la Maratonul Vinului de anul trecut domnul Stroescu la varsta de 72 de ani termina un cross-country (55 km cu bicicleta) in aproximativ 4h. Toata viata a facut sport (maratoane, semimaratoane, etc) dupa cum spunea chiar dansul intr-un scurt interviu. Probabil ca nu a fost ultimul.

Fie ca alergi, mergi cu bicicleta sau inoti cu siguranta miscarea previne degenerarea, imbatranirea si ajuta corpul si nu numai in a se mentine tanar.

Azi am alergat 30 de km. Tu?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *