Poate va intrebati ce au in comun?
Pai sa o iau invers. Tocmai am primit un spam cu o reclama la pantaloni de cauciuc (nu vreau sa le dau numele ca sa nu devina „mai populari” decat sunt). Citez „transpirand de 10 ori mai mult, arzi caloriile slabesti si pierzi in cm”. Genial! Chiar vroiam sa-mi comand vreo doua perechi, culori diferite binenteles ca sa ii pot asorta la mai multe tricouri.
Apoi mi-am amintit de folia de bucatarie cu care te „invelesti” bine de la genunchi in sus, sau zonele in care vrei sa pierzi cm. Tot ca sa transpiri. Alta prostie. Pacat ca nu se pot inveli si urechile.
De ce sa dai banii pe pantaloni si pe folie cand poti sa-ti iei o geaca pe tine si sa dai o fuga prin oras? Dar acum repede cat sunt 40* afara.
Revenind la partea de alergare prin care (ghici ce) se transpira!! am fost rugat sa scriu cateva cuvinte despre alergarea la temperatura inalta. Va las pe voi sa faceti conexiunea.
Prin alergare organismul uman consuma oxigen. Cu alte cuvinte, consumul de oxigen este expresia intensitatii proceselor metabolice ce se soldeaza in final, cu producerea de caldura, ce tinde sa supraincalzeasca organismul.
De ex. o persoana consuma in repaus 250-300 ml o2/min. Astfel in repaus, in jur de 1,45 Kcal/min sau 87 Kcal/h. Daca nu ar exista nici o pierdere de caldura temperatura corpului ar trebui sa creasca cu 1,5*C intr-o ora, adika de la 37*C la 38,5*C. Aici intervin sistemele si procesele termoreglatoare ale organismului care ajuta la pierderea caldurii si la racirea organismului:
– Iradierea – pierderea de caldura sub forma de raze infrarosii pe care le emite organismul
– Conductia – pierderea caldurii prin contact direct dintre suprafata corpului si obiectele din jur
– Convectia – pierderea caldurii prin incalzirea moleculeleor de gaz sau lichid ce se deplaseaza pe suprafata corpului
– Evaporarea – vaporizarea sudorii de la suprafata corpului
In solicitarile de lunga durata (Eforturi de Anduranta) care se desfasoara si in conditii de temeperatura crescuta, se semnaleaza modificari privind:
– Volemia
– Glicemia
– Lipidele sanguine
– Proteinele
– Concentratia plasmatica a hormonilor
– Mobilizarera sangelui din depozite
5 trucuri ca sa alergi pe canicula
1. Hidrateaza organismul inainte si in timpul alergarii
Inainte cu 1h bea 500 ml de lichid apoi putin si des la fiecare 20 de min. Prin transpiratii abundente apare tendinta de micsorare a volumului plasmatic – hipovolemie, astfel hematocritul se modifica in sensul cresterii lui (hemoconcentratie).
2. Aportul de lichide
Consuma bauturi bogate in hidroliti si glucoza. Hidrolitii ajuta la absobtia mult mai rapida a apei si inlocuiesc mineralele pierdute. Glicemia scade in timpul efortului cu toate ca glucoza de origine hepatica, ca si gluconeogeneza (din glicerol si aminoacizi glucoformatori) permit mentinerea sa la valori relative. Daca glicogenul muscular scade brusc sau este insuficient, glicemia diminueaza (70-60 mg/100 ml). Criereul este foarte sensibil la aport glucozat insuficient si pot aparea senzatii de rau, vertij, greata.
3. Echipamentul
Imbraca-te cat mai lejer, cu haine (sort&maieu) deschise la culoare din bumbac sau poliester, pentru a permite scaderea temeperaturii corporale cat mai rapid (vezi iradierea, conductia, convectia si evaporarea). Poarta ceva pe cap si da-te cu lotiune de protectie solara cu factor peste 30.
4. Intensitatea alergarii
Nu e momentul sa-ti imbunatatesti timpul de alergare. Mentine un ritm constant cu o frecventa cardica de 65%-75% din Fcmax. Cu cat cresti intensitatea alergarii cu atat temperatura corpului va creste exponential.
5. Evalueaza-te
Fii atent la ceea ce iti spune corpul tau. Daca apar crampe, te simti epuizat, senzatii de rau, vertij, greata sau orice alt disconfort pe care nu l-ai mai intalnit in alergarile tale zilnice, atunci e timpul sa te opresti.
p.s. Transpiratia este un „reflex” al organismului ca sa nu se supraincalzeasca, ca sa fie totul clar!